Búrky ohrozili i vzácne dravce

Tlačová správa V Bratislave 2.augusta 2016 Fvesp mladata JChavko 3
Búrky a dažde, ktoré sa cez víkend prehnali Slovenskom, za sebou zanechali nielen zatopené pivnice, zosunuté cesty a rozsiahle materiálne škody, ale zasiahli tiež do hniezdenia sokola červenonohého, jedného z najvzácnejších dravcov u nás. Silný nárazový vietor, ktorý búrky zvyčajne sprevádza, môže zapríčiniť pád hniezda, alebo zhodenie nelietajúcich mláďat zo stromov na zem. Ak nepodľahnú na následky zranení spôsobených pádom, stále sú ľahkou korisťou pre líšky alebo diviaky, uhynúť môžu i na podchladenie. Rýchla pomoc je v tomto prípade veľmi dôležitá.


„V týchto dňoch pozorne sledujeme vývoj počasia, zameriavame sa najmä na výskyt búrok s víchricami. V prípade, že sa vyskytnú na miestach, kde vieme o hniezdach vzácnych druhov, sme v pohotovosti. Presne k takémuto prípadu došlo i v noci z nedele na pondelok. Silná búrka sa prehnala hniezdnym územím sokola červenonohého v miestach, kde evidujeme hniezda štyroch párov - jediných na Slovensku. Po príchode na lokalitu sme našli viacero vyvrátených stromov, jeden dokonca len 20 metrov od búdky, ktorú sokoly osídlili. Popraskali konáre i priamo pod búdkou, ktorá našťastie vydržala. I ostatné hniezda boli v poriadku,“ hovorí Michal Noga z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Nepriaznivé počasie je jedným z prirodzených faktorov, ktoré ovplyvňujú početnosť živočíchov, vrátane dravých vtákov. Takmer každoročne evidujeme prípady, kedy uhynuli mláďatá orlov alebo hají pri búrkach, dokonca máme zdokumentovaný prípad, kedy zahynuli vzácne sokoly rárohy po údere blesku. Hoci je nám usmrtených mláďat ľúto, vnímame to ako súčasť prírodného deja. Omnoho viac nás trápia prípady nelegálneho usmrtenia dravcov, ktoré sú výsledkom ľudskej zloby, arogancie a nepochopenia základov fungovania prírody,“ vysvetľuje Noga.


„Mláďatám sokola červenonohého ostáva do opustenia hniezda ešte niekoľko dní. Keď sa naučia dobre lietať, vydýchnu si nielen ich vtáčí rodičia, ale i ornitológovia, ktorí ich hniezdenie od začiatku monitorujú. Sokolov potom čaká náročná, viac ako 8 000 km dlhá cesta na zimoviská v južnej Afrike. Veríme, že sa opätovne vrátia na jar späť k nám na Slovensko. Spoznáme ich ľahko – všetky mláďatá sú totiž tento rok označené odčítateľnými krúžkami,“ uzatvára Roman Slobodník, koordinátor projektu „Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline“.

 

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Michal Noga, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 339 193, Roman Slobodník, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107


Doplňujúce informácie:
Viac informácií o projekte LIFE11 NAT/HU/000926 Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline sa dozviete na web stránke www.falcoproject.eu

Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu podmienok kritériových druhov vtákov v územiach siete Natura 2000.

Fvesp mladata JChavko 1.jpg Fvesp mladata JChavko 2.jpg Fvesp mladata JChavko 4.jpg

Fvesp_mladata_JChavko_3.jpg Popraskan konre pod hniezdnou bdkou sokola ervenonohho.jpg Pre brky ostvaj ornitolgovia v pohotovosti.jpg

Vyvrten strom na hniezdisku s. ervenonohho.jpg Vyvrten strom na hniezdisku sokola ervenonohho.jpg Vyvrten strom.jpg