Plamienky a kuviky na Podunajsku získali nový domov

Tlačová správa V Bratislave, 31.mája 2016 Plamienka Sotnar
Od minulého roku umiestnili ornitológovia dvadsaťsedem búdok pre plamienku driemavú a kuvika obyčajného – druhy, ktoré v posledných rokoch z našej krajiny ubúdajú. Poskytujú im tak bezpečné miesto na hniezdenie a nový domov. Plamienka aj kuvik patria medzi veľmi užitočné živočíchy, pomáhajúce poľnohospodárom pri zneškodňovaní hlodavcov, hmyzu či slimákov. Oba druhy majú v oblasti Podunajskej nížiny vhodné podmienky pre život.


„Plamienka driemavá aj kuvik obyčajný lovia živočíchy spôsobujúce škodu na poľnohospodárskych plodinách, čím udržiavajú rovnováhu v poľnohospodárskej krajine. Kým hlavnou potravou plamienky sú hraboše, myši a potkany, kuvik obľubuje slimáky, dážďovky, drobné stavovce a hmyz. Výrazný pokles populácie oboch sov nastal v 80-tych rokoch - uzatváraním priestorov proti holubom zanikli dlhoročné hniezdiská. K tomu sa pridali zmeny v poľnohospodárstve, predácia, intenzívnejšia doprava a používanie otráv proti potkanom. Výsledkom je rapídny pokles plamienky na území Slovenska. Kuvik pre svoj život potrebuje spásané alebo kosené trávnaté plochy, ktoré v súčasnosti, zvlášť v areáloch poľnohospodárskych družstiev, zarastajú,“ hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Ochrane týchto druhov sa venujú naši členovia v rámci tzv. Malých členských projektov, prínosom je aktualizácia údajov o rozšírení oboch sov na Podunajsku. V roku 2014 sme pri kontrole 70 poľnohospodárskych družstiev nenašli ani jednu plamienku! V roku 2015 sme ju pozorovali na dvoch miestach, v roku 2016 zatiaľ na troch lokalitách. Posledný systematický monitoring bol realizovaný pred takmer 20 rokmi. Doteraz sme s mojím kolegom rozmiestnili 27 búdok, z toho 10 v tomto roku. Lokality sme vyberali na základe údajov z histórie – teda kde sa v minulosti vyskytovali, vhodných biotopových vlastností a po dohode s majiteľmi poľnohospodárskych družstiev. Vletový otvor špeciálne vyrobenej búdky, ktorú inštalujeme, je ošetrený plechovým pásom zabraňujúcim vniknutiu predátora do búdky. Výraz „búdka“ je skresľujúci – plamienka potrebuje veľký príbytok kvôli vyššiemu počtu mláďat a má rozmer ako búda pre stredne veľkého psa,“ vysvetľuje Veselovský.


„Pri kontrole podkroví hospodárskych budov sa zameriavame aj na nebezpečné prvky, napr. vertikálne uskladnené vetracie rúry. Sú známe prípady, kedy do nich vleteli sovy, ale pre nedostatok miesta nedokázali vyletieť a uhynuli. V prípade potreby takéto prvky ošetríme, aby neprišlo k zbytočným stratám. V nasledujúcich rokoch plánujeme pokračovať v projektových aktivitách a spolupráci s poľnohospodármi. Príklady zo zahraničia – Čiech a Holandska dokazujú, že takáto pomoc je pre obe sovy veľmi efektívna. Osvedčila sa aj spolupráca s Katedrou ekológie a environmentalistky UKF v Nitre, ktorých študenti mapujú tieto druhov sov a s aktívnymi občanmi Kolárova, napríklad Zsoltom Riflikom, ktorý okrem iného vyrába búdky,“ uzatvára Veselovský.


Malé členské projekty sú financované v rámci dlhodobého programu 3D od ZSE – Dávame Domov Dravcom. Západoslovenská energetika, a.s. tak podporuje aktivity na ochranu voľne žijúcich dravých vtákov a sov na západnom Slovensku.

ZSEnew Logo 4


Pre viac informácií prosím kontaktujte: Tomáš Veselovský, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., mobil:0905 279 862


Doplňujúce informácie:
Početnosť druhu: literatúra uvádza u plamienky driemavej 400-600, u kuvika obyčajného 800-1000 hniezdnych párov na území Slovenska (údaj z roku 2002). Reálny počet je v dnešnej dobe zrejme výrazne nižší.
Búdky pre plamienky a kuviky boli umiestnené v nasledujúcich okresoch:
Komárno (pri Kolárove)
Dunajská Streda (v Opatovskom Sokolci)
Nové Zámky (v Malej Mužli)
Topoľčany (vo Veľkých Ripňanoch)

Viac o programe 3D nájdete na www.dravce.sk/3D

Viac informácií o členskom projekte nájdete tu.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd