V prútenom hniezde sa zapáčilo výrovi

Tlačová správa  26.marca 2016, Bratislava vyr podlozka
Vŕbové prútie je v týchto dňoch vyhľadávaným materiálom. Veľkonočné korbáče však nie sú jediné, čo sa z neho dá vyrobiť. Odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku využívajú prútené hniezda – podložky, pre dravce. Hniezda sú po úprave dokonalou imitáciou prirodzeného hniezda, sú dokonca stabilnejšie a pevnejšie. Záujem o tieto hniezda dokazuje aj najnovší prípad, ktorý pred niekoľkými dňami odborníkov veľmi potešil. Jedna z podložiek na Záhorí sa totiž zapáčila výrovi skalnému natoľko, že sa v nej rozhodol hniezdiť.


„Začalo hniezdne obdobie a mnohí z Ochrany dravcov na Slovensku trávia väčšinu času vonku, v teréne. Sledujeme, ktoré lokality sú obsadené hniezdnymi pármi a či je všetko v poriadku. Pri poslednej návšteve Záhoria sme kontrolovali i jedno z hniezd, ktoré sme tu prednedávnom umiestnili v rámci projektu LIFE Energia. Chceli sme, aby v ňom zahniezdil orol kráľovský, ktorý túto lokalitu pravidelne obsadzuje. Pôvodné orlie hniezdo bolo už zničené. Orly si často postavia hniezdo v najvyššej časti stromu a stáva sa, že nestabilné hniezda spadnú, alebo sú pre orly nebezpečné. V takýchto prípadoch môže byť zničená znáška, či zranené mláďa, ktoré z hniezda vypadne. Naše hniezda, ktoré orlom vyrobíme, sú dokonalou imitáciou prirodzených hniezd, akurát omnoho stabilnejšie a bezpečnejšie. Keď na takéto hniezdo dosadnú veľké orly, bez problémov udrží nielen dospelé vtáky, ale aj mláďatá. Zatiaľ sme v rámci projektu rozmiestnili dvadsať hniezd na západnom a východnom Slovensku. Ďalších dvadsať ešte pribudne. Aj týmto spôsobom chceme pomôcť orlovi kráľovskému, ktorý je najmä na západnom Slovensku ohrozený predovšetkým nelegálnymi aktivitami a drastickými zmenami krajiny činnosťou človeka,“ vysvetľuje Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku.


„Pri úprave a inštalácii tejto konkrétnej podložky bola aj Dorota Nvotová, ktorá je tvárou nášho projektu LIFE Energia. Nachádza sa na západnom Slovensku. Vyskúšala si, ako sa takéto hniezdo vyrába. Je to zodpovedná práca, všetky drôty musia byť bezpečne zahnuté. Dno hniezda je špeciálne upravené tak, aby sa v ňom nedržala voda a materiál musí dlho vydržať. To, že hniezdo obsadil výr tak rýchlo len dokazuje, že dopyt vtáctva po vhodných hniezdnych podmienkach je veľký. Prútenými podložkami zvyšujeme ponuku hniezdnych príležitostí v krajine. Výr si vlastné hniezdo nestavia, obsadzuje skalné dutiny a hniezda iných druhov vtákov. Z nášho hniezda mu teraz trčia iba ušká, predpokladáme, že sedí na znáške,“ dodáva Lucia Deutschová, manažérka projektu LIFE Energia.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Lucia Deutschová, koordinátorka projektu LIFE Energia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0911 219 520


Doplňujúce informácie:
Projekt LIFE Energia podporila Európska únia, prostredníctvom programu LIFE. Významným prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v trinástich projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR, s podporou Ministerstva životného prostredia SR, od septembra 2014 do decembra 2019.Všetky informácie o projekte nájdete na www.lifeenergia.sk a www.facebook.com/lifeenergia.sk.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd