Rozumné použitie pyrotechniky pomôže vtákom prežiť pokojné Vianoce

Tlačová správa  22.decembra 2015 Mysiarka usata TS20151222
Vianoce sú pre nás sviatkom pokoja a oddychu a časom, kedy sa rodiny stretávajú a spoločne prežívajú aspoň niekoľko dní v roku. V posledných rokoch sme čoraz častejšie svedkami toho, že nielen na Silvestra, ale prakticky už niekoľko týždňov pred Vianocami začínajú ľudia skúšať rôzne druhy pyrotechniky so svetelnými efektmi. Pre vtáky a iné voľne žijúce živočíchy, ako aj domácich miláčikov, predstavuje takýto hluk veľký stres. Ornitológovia odporúčajú nepoužívať pyrotechniku v blízkosti parkov, vodných plôch, stromoradí a tiež sa vyhnúť otvorenej krajine. Tak, ako si my ľudia potrebujeme oddýchnuť, potrebuje to i príroda v zime.


„Hlučné oslavy boli v minulosti vnímané ako nástroj na odplašenie zlých duchov. Súčasné pyrotechnické prostriedky sú však podstatne sofistikovanejšie a prístupné širokej verejnosti, a preto sú aj čoraz masívnejšie využívané. Pre zimné obdobie je typické, že mnohé druhy vtákov sú často skoncentrované v mestách, kde nachádzajú viac potravy, ako v okolitej voľnej krajine. Lákajú ich tam rôzne kŕmidlá, ale i odpadky. Okrem toho vtáky s obľubou nocujú v mestských parkoch, záhradách, na cintorínoch, kde sú menej ohrozované predátormi. Práve tento fakt spôsobuje, že je pre vtáctvo neuvážené používanie pyrotechniky veľmi nebezpečné. V minulosti sme aj u nás zaznamenali niekoľko prípadov úhynov vtáctva, pravdepodobne v dôsledku zásahu pyrotechnikou“, hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


„Pre operence môžu byť takéto nástroje nebezpečné z viacerých hľadísk. Zvukové efekty, ktoré sprevádzajú vybuchujúcu pyrotechniku, pripomínajú vtákom a aj iným živočíchom streľbu. Takýto významný stres vyvolaný v období, kedy kŕdle vtákov spoločne nocujú v parkoch alebo na vodných plochách, spôsobuje paniku a odplašenie vtákov, ktoré môžu byť svetelnými efektmi oslepené a môže dochádzať k nárazom. Známe sú viaceré prípady kolízií s rôznymi objektmi a zo sveta aj hromadné úhyny rôznych druhov vtákov, ktorých kŕdle boli vyplašené a zasiahnuté ohňostrojmi. Každý rok okolo Vianoc a Silvestra badať dočasný úbytok vtákov zo zhromaždísk v mestách a v ich okolí. Najmarkantnejším je napríklad každoročný masívny presun zimujúcich husí v počte niekoľko desaťtisíc jedincov zo známeho zimoviska v meste Tata v Maďarsku neďaleko slovenských hraníc v dôsledku plašenia nocujúcich kŕdľov ohňostrojmi. Novodobým fenoménom je aj používanie pyrotechniky vo voľnej krajine počas prechádzok v prírode. V takomto prípade sú plašené a stresované mnohé vtáčie druhy a aj zver. V prípade priameho kontaktu s pyrotechnikou môže dôjsť aj k zraneniam. Z uvedených dôvodov preto radíme nepoužívať pyrotechniku v blízkosti parkov a stromoradí, vodných plôch a tiež odporúčame vyhnúť sa otvorenej krajine“, dopĺňa Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.


Pre viac informácií prosím kontaktujte: Roman Slobodník, Ochrana dravcov na Slovensku, 0907 026 107, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. , Ján Gúgh, SOS/BirdLife Slovensko, 0907 149 152, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.