Prebiehajúce ochladenie má veľký vplyv na početnosť mláďat

TS-RPS-20150302-Prebiehajuce-ochladenie-ma-velky-vplyv-na-pocetnost-mladat Tlačová správa 2.apríla 2015, Bratislava

I keď podľa kalendára začala jar pred dvoma týždňami, na Slovensku prevláda chladné počasie, na viacerých miestach dokonca sprevádzané snežením. Takéto výkyvy počasia ovplyvňujú nielen ľudí, ale predovšetkým živočíchy, ktoré sa s prudkými zmenami musia vyrovnať. Prvé jarné dni majú pre viaceré operence veľký význam, pretože v tomto období začínajú niektoré hniezdiť a iné už každú chvíľu čakajú, že sa ich mláďatká vyliahnu na svet. Náhle ochladenie, ktoré sa v týchto dňoch objavilo, musia zvládnuť s vynaložením väčšieho množstva energie, ako zvyčajne. To môže negatívne ovplyvniť počet vyvedených mláďat, pričom najviac ohrozené sú druhy, ktoré sa na Slovensku vyskytujú v malom počte, ako napríklad sokol rároh.

„V závislosti od aktuálneho počasia začínajú ako prvé hniezdiť niektoré druhy sov, k nim patrí aj naša najväčšia sova, výr skalný. K sovám sa pridávajú niektoré druhy sokolov a orlov. V tomto období roka prebieha zahrievanie znášky, tzv. inkubácia, kedy je potrebné zabezpečiť dostatok tepla pre správny vývin znášky, ale aj mláďat. V chladných dňoch musí rodičovský pár zabezpečovať dostatok tepla intenzívnejšie, náročnejšie je aj zháňanie potravy. V minulých rokoch spôsobilo studené počasie, trvajúce v kritickom období hniezdenia niekoľko dní, významné zníženie počtu vyvedených mláďat. V prípade niektorých druhov, ako je napríklad sokol rároh, to znamenalo veľmi negatívny vplyv na našu populáciu, ktorá je s počtom menej ako 40 párov pre celé územie Slovenska veľmi zraniteľná. Napríklad kým v rokoch 2011 a 2012 vyviedli sokoly rárohy spolu viac ako 230 mláďat, v posledných dvoch rokoch to bolo iba 150 mladých sokolov, pretože priebeh hniezdenia zásadným spôsobom ovplyvnili intenzívne dažde a studené počasie. Veríme, že nepriaznivé počasie nebude mať dlhé trvanie a do sveta v tomto roku vyletí množstvo mláďat“, povedala Lucia Deutschová, výkonná riaditeľka Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

Ako dopĺňa: „na vtáctvo vplýva okrem nevyspytateľného počasia mnoho iných faktorov, ako napríklad rôzne bariéry v krajine, s ktorými sa vtáctvo nedokáže vysporiadať a takéto prekážky mávajú pre vtáky často smrteľné následky. Medzi takéto bariéry v krajine patrí i elektrické vedenie, ktoré vtáky často zaregistrujú príliš neskoro a dochádza k nárazom do vedenia. Aj z tohto dôvodu prebieha na Slovensku jedinečný projekt LIFE Energia, v rámci ktorého sa budú nebezpečné úseky elektrických vedení v prvom rade identifikovať a následne sa na tieto úseky budú osádzať tzv. zviditeľňovacie prvky. Tie zabezpečia to, že vtáky počas letu elektrické vedenia zaregistrujú a jednoducho sa im vyhnú. Takéto preventívne opatrenia sú okrem iných aktivít súčasťou jedinečného projektu s názvom LIFE Energia, ktorý podporila Európska komisia a na realizácii ktorého sa podieľajú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a.s., Západoslovenská distribučná, a.s., Štátna ochrana prírody SR a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach“.

Pre viac informácií prosím kontaktujte: Lucia Deutschová, manažérka projektu LIFE Energia, 0911 219 520, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.