V Nitrianskom a Trnavskom kraji pribudli informačné tabule o kriticky ohrozenom druhu

Tlačová správa Bratislava, 3.februára 2015

Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) osadila päť nových tabúľ tematicky zameraných na ochranu kriticky ohrozeného sokola červenonohého. Kým tento druh sa momentálne nenachádza na Slovensku, ale zimuje na dravca netypicky v subsaharskej Afrike, tím na jeho záchranu sa snaží vykonať čo najviac, aby po jeho návrate bola krajina v lepšom stave. Inštalácia tabúľ vo vybraných územiach má tomuto cieľu pomôcť.

„Informovanosť občanov a vypestovanie vzťahu ľudí k prírode je základom dlhodobej ochrany prírody. Tabule sme nainštalovali práve na miestach, kde druh kedysi početne hniezdil, alebo sa stále vyskytuje. Žiaľ, týchto lokalít je v súčasnosti veľmi málo. Na Slovensku máme posledné známe hniezdisko, pritom nie tak dávno na Slovensku hniezdilo niekoľko desiatok párov,“ konštatuje Roman Slobodník z RPS. Aj tieto populačné trendy sú obsahom informačných tabúľ, ktoré umiestnené na juhozápadnom Slovensku. V Nitrianskom kraji sú to obce Tvrdošovce a Dvory nad Žitavou a tiež v meste Kolárovo, v Trnavskom kraji ide o obce Lehnice a Voderady. Tabule nesú nielen základné informácie o cieľovom druhu sokola, jeho hniezdnej či potravnej stratégii, ale prinášajú aj poznatky, prečo je dnes ohrozený vyhynutím.

„Snažili sme sa tabule niesť v pozitívnom duchu a teda priniesť nielen fakty, prečo druh z mnohých miest zmizol, ale aj čo môžeme urobiť pre jeho návrat. Napríklad v Maďarsku v priebehu necelého decénia došlo k zdvojnásobeniu populácie,“ dodáva Slobodník. Optimistickou správou bola aj posledná hniezdna sezóna, kedy na Slovensku bolo potvrdené zahniezdenie troch párov a vyletenie jedenástich mláďat, pričom takýto počet ornitológovia zaznamenali naposledy v roku 2007. „Tabule sme umiestnili v lokalitách, kde je možný hniezdny návrat sokola červenonohého. Okrem toho sa v rámci projektu už nainštalovalo 270 búdok na hniezdenie, niektoré z nich práve v okolí obcí, kde boli inštalované tabule. V tomto roku k aktivitám pribudne i výsadba stromov, ktorá umožní zlepšiť stav vetrolamov a stromoradí, kde vzácny druh hniezdi“, upresňuje Slobodník.

Projekt realizuje Ochrana dravcov na Slovensku spolu s maďarskými partnermi od roku 2012 a potrvá do roku 2017. Partnerom na Slovensku je aj Štátna ochrana prírody SR, projekt podporuje aj Ministerstvo životného prostredia SR. Realizuje sa s podporou Európskej únie v rámci programu LIFE+. Viac o projekte LIFE11 NAT/HU/000926 Ochrana sokola červenonohého v Karpatskej kotline sa dozviete na web stráne www.falcoproject.eu.

Pre ďalšie informácie a v prípade záujmu kontaktujte: Roman Slobodnik, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0907 026 107

Doplňujúce informácie

Informačné tabule o sokolovi červenonohom sa nachádzajú:

  • Lehnice: v areáli ZŠ na adrese Školská ulica, č.d. 840, obec Lehnice,
  • Tvrdošovce: GPS súradnice: 48°05'54.8"N 18°03'57.6"E,
  • Dvory nad Žitavou: GPS súradnice: 47°59´41.42"S 18°15´30.92"V,
  • Kolárovo: GPS súradnice: 47°55´13.07"S 18° 0´4.00"V,
  • Voderady: GPS súradnice: 48°16´38.61"S 17°33´29.93"V  

lifeenergia-sk-550

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd