Znova sčítavame sovy

kuvičok vrabčíAj tento rok už v marci začíname sčítavať sovy a ostatné nočné druhy vtákov pre potreby Monitoringu sov na Slovensku. Spolu s dobrovoľníkmi sme otestovali dohodnutú metódu už minulú jar. Dokopy sme zaznamenali 83 sov na 23 líniách. Sú to povzbudivé čísla, tento rok očakávame výraznejšie zapojenie ďalších dobrovoľníkov. Možno aj vás, stačí ak rozpoznáte sovy podľa hlasu. A ak nie, dá sa to naučiť, napr. z webu s hlasmi vtákov - www.xeno-canto.org.

Keďže sovy sa ozývajú predovšetkým večer a v noci, aj my sa tomu prispôsobujeme. Začíname od západu slnka a pomalou chôdzou prechádzame kilometrový úsek, ktorý je v súlade s metódou. Každý úsek musí byť vopred schválený, aby výsledky z neho mohli byť použité pre celkové zhodnotenie. Našim úsilím je zistiť, ako sa vyvíja stav populácie sov, či nedochádza k poklesu a ich ohrozeniu. Ak nemáme informácie z viacerých reprezentatívnych lokalít, nevieme vhodne a predovšetkým včas reagovať na zhoršenie vývoja. Monitoring je len prvý, ale dôležitý krok v ochrane druhov. Keďže územie Slovenska je členité a pestré na rôzne typy prostredia, potrebujeme schopných záujemcov, ktorí radi spoznávajú svoje okolie.

Večer v prírode je iný ako deň, prináša iné nezabudnuteľné okamihy. Počas nášho monitoringu sa naučíte prírodu viac vnímať ostatnými zmyslami.
Ak sme vás presvedčili, napíšte nám na emailovú adresu - Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Určite vám odpovieme a poradíme.

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd