Henkel pomáha

Dobrovoľnícke aktivity Henkelu Henkel web

Spoločnosť Henkel zapojila pracovníkov svojej spoločnosti aj do dobrovoľníckych aktivít Ochrany dravcov na Slovensku. Od konca augusta sa pravidelne stretávame na lokalite s krásnym názvom Biele Vody, v malebnej oblasti Národného parku Muránska planina. Sú to rozsiahle lúky, tiahnuce sa po ľavej strane cesty vedúcej z Muráňa na Prednú Horu. Ešte pred niekoľkými rokmi o tomto území vedelo len málo ľudí.

 

 

Domáci sem nechodili, nebol dôvod. V hlave zanieteného aktivistu, Ervína Hapla, však bola odvážna myšlienka – vrátiť do tejto krajiny živočícha, ktorý sa odtiaľto, tak ako aj z mnohých iných miest, vytratil, i keď bol kedysi bežný. Živočícha, v ktorého mene je ukrytý názov prostredia, ktoré potrebuje k životu. Syseľ pasienkový. Viazaný na pasienky, zo slovenskej krajiny sa so zánikom pasenia začal vytrácať.

 

Aby sa sysľom na Bielych vodách darilo, je potrebné v území hospodáriť tak, ako tomu bolo kedysi. S dobrovoľníkmi z Henkelu sme počas 26. a 27. augusta kosili, hrabali a sušili seno. Likvidovali sme inváznu rastlinu - ambróziu, ktorá vytláča naše pôvodné rastliny a zbierali sme semená bodliakov a klinčeka kartuziánskeho. Semená využijeme v lome Tisovec na podporu jasoňa červenookého a pri Jelšave na podporu včelárika.

 

V prvý septembrový víkend sme čistili pastvu od kríkov a opäť likvidovali inváznu ambróziu. Kosili a čistili sme miesta, kde sa rozširuje syslia kolónia.

S dobrovoľníkmi z Henkelu sa stretneme ešte najbližší víkend. Lámu všetky naše očakávania a veľmi sa z ich pomoci tešíme :-)

Ďakujeme spoločnosti Henkel aj za finančnú podporu na materiál pre zveľadenie lokality.

 

 

Syseľ je stredne veľký hlodavec, ktorý žije v kolóniách na suchých lúkach a pasienkoch, živí sa prevažne semenami tráv a bylín, nepohrdne ani hmyzom. Pred niekoľkými desiatkami rokov bol súčasťou fauny Muránskej planiny a jej okolia. Tvoril dôležitú zložku potravy veľkých druhov dravcov – orla kráľovského a sokola rároha. Tak, ako na mnohých miestach na Slovensku, aj na Muráni syseľ takmer vyhynul, predpokladá sa, že to bolo v 70. rokoch 20. storočia. A s ním postupne zmizol z Muránskej planiny aj sokol rároh. O vrátenie sysľa na Muránsku planinu sa začala usilovať Správa NP Muránska planina, aj naša organizácia, Ochrana dravcov na Slovensku. Vďaka mnohým projektom a neutíchajúcej snahe nadšencov sa podarilo nemožné. Biele vody sú prvým obnoveným sysľoviskom na Muránskej planine. Dnes sú dokonca lokalitou s najvyššou hustotou sysľa pasienkového na Slovensku!

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd