Kuvičky vždy prekvapia

samica G p Kanianka 2018

Po nedeľňajšej hríbovačke dňa 3.6.2018 nad obcou Kanianka v Strážovských vrchoch sme si sadli nad lesnú cestu a čistili huby. Iba pár metrov pred nami sa ozývala samica kuvička vrabčieho. Porast asi 60 - 80 ročný v zložení dub 49 %, smrekovec 49%, buk 2%, no žiadna jedľa , ani smrek. Naozaj netypický biotop pre túto najmenšiu európsku sovičku.


Asi po štyroch hodinách pozorovania sme skonštatovali ,že samica je bez mláďat a samca. Reagovala iba na imitáciu hlasu, kedy k nám zletela nižšie, inak sedela asi 20 m vysoko v korunách stromov a sem - tam sa ozvala. Keď že je tento rok populácia drobných lesných hlodavcov na minime a predošlé mesiace boli extrémne výkyvy počasia, hniezdenie sme takmer vylúčili. Veď aj pri skontrolovaní siedmych párov kuvičkov na Hornom Ponitrí , ktoré tu po minulé roky hniezdili, sme zistili, že dve samice boli na lokalitách bez samcov a jeden samec bez samice. Ani jeden pár nezahniezdil. Nedalo nám i šli sme o dva týždne skontrolovať lokalitu, či sa tam samica ešte zdržuje. Zaujímavé, ozýval sa iba samec a to potichu, akoby lákal mláďatá von z dutiny. Hniezdny strom dub sa nachádzal iba štyri m od lesnej cesty a dutina bola vo výške 7 m. Samicu sme tento krát nevideli. Spozorovali sme prvé mláďa ,ktoré vyletelo pravdepodobne už ráno, druhé o druhej hodine popoludní, čoho sme boli svedkami a tretie sa chystalo opustiť dutinu. Perie, kosti a vývržky pod dutinou naznačovali ,že sa živia zväčša vtákmi, z ktorých sme na rýchlo determinovali ďatľa malého, sýkorku belasú, sýkorku bielolícu a pinku lesnú.


Dňa 20.6. sme sa vybrali zozbierať ostatné vývržky z popod dutiny a mysleli sme si, že kuvičky už neuvidíme. No tretie mláďa bolo ešte stále v dutine, vyletelo až popoludní, teda o štyri dni neskôr ako jeho súrodenci. Všetky mláďatá ihneď po vyletení veľmi dobre lietali a mali rovnakú stratégiu pristávania. Prisadali na stromy na spôsob ďatľov, tak že sa prichytávali na kôru kmeňa stromu a potom sa vyšplhali na najbližší konár. Všetko sa odohrávalo značne vysoko 10 - 25 m . Jedno z mláďat priletelo k samici a podarilo sa mu pristáť na hrubom konári duba, asi 20 m vysoko. Sadlo si od nej asi 1,5 m, po chvíli dlhými a nemotornými krokmi pribehlo až k nej a vyžadovalo si potravu. Tu prebiehalo kŕmenie, ako korisť poslúžila prekvapivo ryšavka. Bol to krásny a nevšedný zážitok a navyše celý les sa ozýval spevom vylietaných kuvičkov.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd