Jozef Chavko: Toto hniezdo mi vyrazilo dych!

Orliak morsky MK 3

S Viktorom Prachárom*, sme dnes (27.6.2018) kontrolovali hniezdo v pohorí Malé Karpaty. Išlo o preverenie informácie od lesníkov, ktorí sa vyjadrili, že v ich oblasti hniezdi orol kráľovský. Na naše veľké prekvapenie som na lokalite zistil, že prilietajúca samica nie je druhom, ktorý sme čakali, ale že ide o orliaka morského (na fotografii možno poznať samicu podľa medzery v ľavom krídle). Samici z pazúrov visela korisť, najskôr zvyšky srnčaťa (noha s kopýtkom), samozrejme orliaky srnča neulovili, zrejme ho našli usmrtené po aktuálne prebiehajúcej žatve a kosbe na poliach. Na lokalite sa objavil aj samec, ktorý len opatrne z diaľky pozoroval situáciu. Potom sme uvideli aj vyletené mláďa, asi 100 m nad hniezdom.

 

 

Už vyše 50 rokov chodím do Malých Karpát, teda dosť detailne poznám situáciu hniezdenia dravcov, ale toto mi vyrazilo dych. Je to historicky prvé preukázané úspešné hniezdenie orliakov morských v centrálnej časti Malých Karpát na buku. Hniezdenie pravdepodobne súvisí s prirodzeným šírením populácie a jeho intenzitu brzdí len nezmyselné prenasledovanie, najmä trávenie. Naozaj sa teším, že tento pár unikol nenávisti a verím, že ho tam uvidíme aj na budúci rok. Veľmi zaujímavý je tiež fakt, že orliaky zahniezdili asi 2 km od známeho hniezda orlov kráľovských.

 

Veľmi si vážime pozitívny prístup lesníkov, ktorí poskytli túto dôležitú informáciu ako aj to, že spolupracujú pri vyhlasovaní ochranných zón s upraveným režimom hospodárenia v okolí hniezd viacerých chránených druhov.

 

Historicky prvé preukázané hniezdenie orliakov v Považskom Inovci bolo zaznamenané minulý rok, tiež na buku. Hniezdny strom sa žiaľ pri víchrici zlomil a pri jeho páde bola usmrtená aj samica.
Prvú informáciu o tomto hniezdení sme získali od Tibora Šnajdára, ktorého o tomto fakte informovali miestni užívatelia.

 

*Viktor Prachár je pracovníkom Štátnej ochrany prírody SR, pracovisko CHKO Malé Karpaty a členom Ochrany dravcov na Slovensku.

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd