Zaujímavosti z krúžkovania orlov krikľavých

samec A pomarina s hrabošomSamec orla krikľavého (Aquila pomarina) lovil na pokosenej lúke, kde práve traktor obracal seno. So svojou korisťou - hrabošom, niekoľkokrát letel do porastu, pravdepodobne do hniezda. Povedal som si, že sa ho pokúsim odfotiť. Zaujímalo ma, či náhodou nie je okrúžkovaný plastovým krúžkom s alfanumerickým kódom. Ak by sa mi podarilo údaje na krúžku identifikovať, mal by som vyhraté! Vedeli by sme potom presne, kto, kde a kedy krúžok orlovi dal. 12. júl 2016 bol krásny slnečný deň, tak som si ľahol na deku ku kanianskej priehrade, vedľa ktorej orol lietal - a čakal. Podarilo sa! Na ľavej nohe mal žltý plastový krúžok s veľkými písmenami KA.

Doma som nedočkavo prezrel svoje zápisky a čakalo ma milé prekvapenie - orla som krúžkoval v júli v roku 2005. Vtedy bol jedným z dvoch mláďat na hniezde nad obcou Tužina. To znamená, že vo veku 11 rokov zahniezdil asi 8 km od hniezda kde sa vyliahol - úžasné!

V okrese Prievidza odhadujeme minimálne 20 - 22 párov orlov krikľavých, z toho sme u 15 párov dohľadali hniezda. Medzi najzaujímavejšie patrí práve tužinský pár. V rokoch 2005 a 2006 boli v tom istom hniezde po dve mláďatá, ktoré úspešne vyleteli! (U orla krikľavého je silne vyvinutý kainizmus. Vychovanie oboch mláďat je u tohto druhu zriedkavé.) Jedno z okrúžkovaných mláďat sa v roku 2008 podarilo odfotiť a vďaka tomu identifikovať. P. Kišac ho zachytil pri Klátovej Novej Vsi, kde sa vtedy iba dvojročný samec zdržiaval aj so samicou a vo vzdialenosti viac než 50 km od miesta, kde sa vyliahol, sa tu snažil zahniezdiť.

Teraz vidím, že sa oplatili dlhé prechádzky za kriklúňmi, šplhanie po stromoch a krúžkovanie ich mláďat. Takéto zážitky sú veľkou motiváciou a inšpirujú pre pokračovanie našej krásnej práce.

Foto: Karol Šotnár

 

Navštívte aj naše ďalšie webové stránky

steppelife.eu

vtáčia kriminalita

danubefreesky.eu

sakerlife.mme.hu

lifeenergia.sk

falcoproject.eu

apomarina

imperialeagle.eu

Hlavní partneri

SEPS logotypnazov positive color RGB ZSE-hlavni.partneri 02 ZSD logo VSE rgb logo VSD rgb 051-SSE 06 SSEd